张克亮博士生在地上下结实性和光照强度对两型豆植株生长和结实影响的研究被Scientific Reports接收发表

Zhang et al et al. 2017. Effect of seed morph and light level on growth and reproduction of the amphicarpic plant Amphicarpaea edgeworthii (Fabaceae).
    地上下结实性物种可以同时在地上也可以在地下产生形态和生理生态特征有明显差异的种子。两型豆(Amphicarpaea edgeworthii)为豆科一年生地上下结实物种,植株在异质性光照斑块下的差别很大。文章通过遮阳网模拟了生境下0,46,71和90%的遮光强度。假设地上种子形成的植株(ASP)和地下种子形成的植株(SSP)的生长和结实对光照强度的响应不同。选择株高作为协变量,ASP和SSP的生物量差异不显著。SSP的叶面积和种子产量大于ASP;ASP的节间长度大于SSP。在全光照下,两种类型植株的繁殖生物量和种子数目与重量均最大。当光照强度减小时,植株地上和地下部分的繁殖生物量和种子数目与重量均减小,但是地上的变化比地下更为明显。全光照下,植株会投入更多资源给地上种子,从而达到扩大种群的目的;在遮光环境下,地下种子的比例增高,通过地下种子使其种群得以维系。两型豆通过地上下结实性使植株在适应不同光照强度上具有更大的灵活性。
      Amphicarpic plants produce aerial and subterranean fruits on an individual plant, and these heteromorphic diaspores give rise to plants that differ in growth and ecology. Amphicarpaea edgeworthii is a summer annual amphicarpic species that grows over a range of light levels. We aimed to compare the response to shading intensity of plants of A. edgeworthii grown throughout their life cycle from aerial seeds (ASP) and from subterranean seeds (SSP). We hypothesized that vegetative and reproductive growth of plants from ASP and SSP respond differently to light. Plants were grown from ASP and SSP under 0, 46, 71 and 90% shading intensities. With plant height as a covariate, vegetative biomass of ASP and SSP did not differ. Leaf area and seed production of SSP were greater and internode length less than they were for ASP in all shading intensities. Aerial and subterranean seed yield, seed mass and number for both ASP and SSP were highest in full light. Aerial seed yield was affected more than subterranean seed yield by shading intensity. The growth and reproductive responses of ASP and SSP of A. edgeworthii may be adaptive to the range of low to high light environments in which this species grows.